Wednesday, January 9, 2013

Dia dalam ingatan

Rindu.
Teringat-ingat.

Bulan 2 ni genap 4 tahun abah pergi. Dan Norsi sentiasa ingatkan abah. Masih tak mampu melihat gambar2 abah tanpa menitiskan air mata. 

Setiap kali Norsi bawa kereta, Norsi ingat abah. Dulu abah yang ajar Norsi bawa kereta. Duduk di sebelah Norsi sambil emak dibelakang pusing2 kawasan kilang depan rumah. Abah akan suruh Norsi ikut jalan yang senang aje. Semuanya masuk kiri. Sebab senang. 

Bila nak masukkan gear ingat abah. Dulu setiap kali nak tukar gear Norsi mesti tengok gear nak tahu gear berapa. Abah kata tak payah tengok. Pegang je boleh tahu. Terkial-kial Norsi. Manalah Norsi boleh agak dengan sekadar pegang aje. Kini Norsi paham. Pengetahuan itu akan datang dengan pengalaman.

Dulu abah pesan, bawa kereta tengok 100 meter dihadapan. Tengok kereta depan. Nampak kereta depan brek kita pun mesti tekan brek. Biarpun masih jauh.

Abah memang risau bila Norsi bawa kereta. Sebab abah tahu betapa cemerkapnye anak dia yang seorang ini.

Dan yang kelakarnya abah juga tahu menantu abah yang seorang tu (siapa lagi kalau bukan en big boss tercinta.heh) susah nak ingat jalan kalau tak biasa. Jadi abah akan bagitau jalan yang senang, yang terussss aje. Biarlah jalan tu jauh pun. Asal senang.

Abah..
Terima kasih.
Abah dah tiada tapi abah tetap ada dalam kenangan dan ingatan Norsi.

Al-Fatihah buatmu abah.

No comments: