Tapi kali ni Norsi nak letak resepi biskut. Belum cuba buat pun lagi. Tapi nak letak resepi kat sini supaya senang cari bila nak buat biskut sok. Resepi pertama :
German / Dutch Cookies
Resepi Asal : E-na Lovely Kitchen
Norsi copy bulat2 resepi E-na ni.
Bahan-bahan:
- 125 gram butter
- 125 potato starch / tepung kentang
- 80 gram tepung gandum
- 40 gram gula icing (E-na guna powdered sugar)
Cara-cara:
- Ayak tepung kentang bersama tepung gandum. Ketepikan.
- Putar butter dan gula icing sehingga putih dan kembang.
- Masukkan campuran tepung yang telah di ayak dan gaul rata menjdai doh yang lembut.
- Bulatkan menjadi sebiji doh besar.
- Masukkan ke dalam peti sejuk selama 20 minit.
- Kemudian scoop adunan menggunakan 1/2 sudu besar.
- Bulat-bulatkan dan susun di atas tray pembakar.
- Celup garfu di dalam air dan tekan di atas bebola tadi sehingga membentuk corak.
- Tabur chocolate rice coloured di atasnya. Boleh juga dibiarkan kosong atau di tabur apa sahaja bahan yang anda suka.
- Bakar dengan suhu 170 degree selama 15 - 20 minit.
- Sejukkan di atas redai.
- Simpan di dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment