Wednesday, July 25, 2012

Resepi : German / Dutch Cookies

Bulan-bulan puasa ni rata2 blog penuh dengan menu dan resepi2 untuk berbuka puasa. Seronok blogwalking sambil cari ilham untuk berbuka. Hehe.

Tapi kali ni Norsi nak letak resepi biskut. Belum cuba buat pun lagi. Tapi nak letak resepi kat sini supaya senang cari bila nak buat biskut sok. Resepi pertama :

German / Dutch Cookies
Resepi Asal : E-na Lovely Kitchen

Norsi copy bulat2 resepi E-na ni.

Bahan-bahan:
  • 125 gram butter
  • 125 potato starch / tepung kentang
  • 80 gram tepung gandum
  • 40 gram gula icing (E-na guna powdered sugar)
Cara-cara:
  • Ayak tepung kentang bersama tepung gandum. Ketepikan.
  • Putar butter dan gula icing sehingga putih dan kembang.
  • Masukkan campuran tepung yang telah di ayak dan gaul rata menjdai doh yang lembut.
  • Bulatkan menjadi sebiji doh besar.
  • Masukkan ke dalam peti sejuk selama 20 minit.
  • Kemudian scoop adunan menggunakan 1/2 sudu besar.
  • Bulat-bulatkan dan susun di atas tray pembakar.
  • Celup garfu di dalam air dan tekan di atas bebola tadi sehingga membentuk corak.
  • Tabur chocolate rice coloured di atasnya. Boleh juga dibiarkan kosong atau di tabur apa sahaja bahan yang anda suka.
  • Bakar dengan suhu 170 degree selama 15 - 20 minit.
  • Sejukkan di atas redai.
  • Simpan di dalam bekas kedap udara.

No comments: