Monday, October 29, 2012

Bila kanak-kanak tertelan syiling

Masa Sakinah tertelan syiling haritu, antara perkara yang en big boss buat adalah mencari maklumat pasal kanak-kanak yang tertelan syiling. So that he know what to expect. Rasanya zaman sekarang ni ramai yang bila jadi apa-apa akan mencari maklumat ataupun berkongsi kisah di internet supaya yang lain pun boleh tahu kan.

Jadi, di sini Norsi kongsi sikit perihal Sakinah tertelan syiling. Manalah tahu, kalau2 ada mencari maklumat.

1) Kanak-kanak tertelan syiling adalah perkara biasa. Kata doktor yang Norsi jumpa haritu, selalunya syiling akan keluar bersama najis dalam masa 3 hari. Tapi ada juga yang lambat. Contohnya Sakinah la. 8 hari baru nak keluar.

2) Syiling adalah bahan yang stabil. Jadi risiko keracunan kurang. Ni pun doktor yang kata.

3) Bila anak tertelan syiling, kalau anak mengadu sakit dada ke perut ke sesak nafas ke, muntah2 ke.. cepat2 la bawa ke hospital. Takut kalau2 saluran nafas atau usus tersumbat. Ataupun macam Norsi.. bila Sakinah mengadu telan syiling terus je Norsi bawa gi klinik. Tak tunggu dah dia ngadu sakit. Takut wooooo. Lagipun nak pastikan syiling tu kat mana.

4) Masa memula Norsi bawa Sakinah pegi klinik, doktor tu scan perut Sakinah. Dah gaya orang mengandung scan baby pula dah. Tapi tak nampak. Jadi doktor tu bagi pilihan sama ada (i)balik dan tunggu syiling keluar sendiri dan kalau tiba2 nampak dia sesak napas ke mengadu sakit ke cepat2 bawa gi hospital terus ataupun (ii) doktor buat surat rujukan terus pegi x-ray kat hospital untuk pastikan syiling tak menyekat mana2 bahagian. Haruslah Norsi pilih terus pegi hospital kan. Kalau tunggu kecemasan sesak2 napas tu baru terkial2 nak ke hospital tak sanggup Norsi. Hospital jauh oooo... Norsi masa nervous mana boleh drive. Tak fokus. Bahaya.

5) Nasihat doktor, banyakkan bagi makan pisang. Mungkin sebab Sakinah takde masalah buang air besar dan kelihatan cergas, doktor tak bagi apa2 ubat pun. Tapi dipesan bersungguh2 pastikan Sakinah banyak makan pisang. Kata doktor pisang tu akan membalut syiling tu jadi senang nak keluar. Jadinya memang en big boss hari2 paksa Sakinah makan pisang. Sampai jemu dah Sakinah. Baru tanya nak pisang tak laju je jawap, taknak!

6) Kami juga banyak bagi Sakinah makan betik, sayur (yg ni mmg Sakinah liat nk mkn), yogurt dan minuman yang baik utk penghadaman. Memang en big boss layan Sakinah makan sungguh2. Siap tanya, kakak nak makan apa? Punyalah nk galakkan dia makan banyak supaya syiling tu cepat keluar.

Dan yang paling penting, sentiasa pantau. Takut tetiba muntah2 ke, mengadu sakit ke. Sebab doktor kata takut juga kalau tiba2 syiling tu 'pandai' pusing dan sekat saluran usus. Kalau macam tu memang berdesup la pegi hospital.

p/s : Masa Sakinah tertelan syiling, en big boss outstation. Jadi bila dia balik dan tahu anak tertelan syiling, dia pulak yang risau lebih2. Norsi pula yang lebih relaks. Hehe.


1 comment:

kongsi cerita said...

perempuan akal 1 nafsu 9..lelaki nafsu 1 akal 9..