Thursday, July 26, 2012

Resepi : Biskut Kelapa Permata

Bersemangat betul Norsi cari resepi biskut raya. Hehe. Minta2 semangat nak buat pun sama berkobarnye. Hehe.

Ok. Kali ni resepi biskut kelapa. Norsi pilih resepi ni sebab cara dan bahannya yg ringkas.

Biskut Kelapa Permata
Resepi Asal : Hanieliza's Cooking

Pun Norsi copy bulat2. Kang pandai2 tukar tak menjadi lak biskutnya nanti. Hehe.

*update pada 16/8/12, akhirnya berjaya buat biskut ni. jadi Norsi tulis peringatan untuk rujukan sendiri dimasa depan

Bahan-bahannya
  • 250g butter
  • 200g gula kastor - biskut ni agak manis. jadi pada yg kurang gemar manis eloklah dikurangkan sedikit sukatan gulanya
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 cawan kelapa kering -kelapa kering tak cukup jadi norsi lebihkan sedikit sukatan tepung 
  • 1 cawan tepung ubi diayakkan bersama 1 1/2 cawan tepung gandum
  • bahan hiasan ceri merah dipotong kecil
Cara-caranya
  • Tepung yg telah diayak digaulkan dengan kelapa kering supaya sama rata.
  • Pukul butter dan gula sehingga sebati.
  • Masukkan telur dan esen vanilla dan pukul lagi.
  • Masukkan kelapa yang telah digaul rata dengan tepung tadi.
  • Gaulkan sehingga menjadi doh lembut.
  • Canaikan dan teraplah mengikut acuan kegemaran - Norsi uli bulat2 pastu penyekkan. Adunan yg Norsi buat agak lembut untuk dicanai. Mungkin sbb terkurang kelapa kering.
  • Hiaskan dengan ceri merah dan bakar selama 15-20 minit dalam suhu 180'C.
  • Sejukkan sebelum simpan dalam bekas kedap udara.
* masa membakar, biskut norsi mengembang sekali ganda. agaknya sbb adunan norsi kekurangan kelapa parut. jadi elok buat bentuk yang kecik2 je dan tidak terlalu tebal.
  

  

No comments: