Ok. Kali ni resepi biskut kelapa. Norsi pilih resepi ni sebab cara dan bahannya yg ringkas.
Biskut Kelapa Permata
Resepi Asal : Hanieliza's Cooking
Pun Norsi copy bulat2. Kang pandai2 tukar tak menjadi lak biskutnya nanti. Hehe.
*update pada 16/8/12, akhirnya berjaya buat biskut ni. jadi Norsi tulis peringatan untuk rujukan sendiri dimasa depan
Bahan-bahannya
- 250g butter
- 200g gula kastor - biskut ni agak manis. jadi pada yg kurang gemar manis eloklah dikurangkan sedikit sukatan gulanya
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 2 cawan kelapa kering -kelapa kering tak cukup jadi norsi lebihkan sedikit sukatan tepung
- 1 cawan tepung ubi diayakkan bersama 1 1/2 cawan tepung gandum
- bahan hiasan ceri merah dipotong kecil
- Tepung yg telah diayak digaulkan dengan kelapa kering supaya sama rata.
- Pukul butter dan gula sehingga sebati.
- Masukkan telur dan esen vanilla dan pukul lagi.
- Masukkan kelapa yang telah digaul rata dengan tepung tadi.
- Gaulkan sehingga menjadi doh lembut.
- Canaikan dan teraplah mengikut acuan kegemaran - Norsi uli bulat2 pastu penyekkan. Adunan yg Norsi buat agak lembut untuk dicanai. Mungkin sbb terkurang kelapa kering.
- Hiaskan dengan ceri merah dan bakar selama 15-20 minit dalam suhu 180'C.
- Sejukkan sebelum simpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment