Petang tadi angin nak membuat kek datang jadi cari resepi 'chocolate moist cake' yang guna sukatan cawan. Sebab penimbang dah jahanam dikerjakan dek anak bujang. Pukul 5.30 baru terkial2 nak mula, sudahnya dah masuk maghrib baru kek masuk oven. Dan sekarang masih menunggu kek masak.
Resepi kali ni ambil dari Villakamimicasamawar. Malas nak salin resepi jadi Norsi bagi link je. Nnt bila dah masak Norsi update camne rasanye.
*update : kek dah habis makan baru nak update.hehe. kek ni masa masak ada isu sikit. Norsi bakar pada suhu 180`C selama 50 minit. tapi tak masak kat bahagian tengah. jadi Norsi turunkan suhu ke 150`C dan bakar lagi 20 minit. Alhamdulillah masak elok.
Keknye elok je lembut. Gebu. Tapi tak moist sgt. Agaknya sbb Norsi tak letak pun choc ganache. Malas nk buat. Tapi tetap lembut dan sedap.
Macam biasa Norsi derhaka sikit pada resepi. Ikut resepi kena letak minyak jagung tapi disebabkan Norsi takde minyak jagung Norsi pakai minyak masak biasa je. Telur pun Norsi kurangkan kepada 2 biji je. Air panas Norsi tambahkan dengan sedikit nescafe. Nak bagi ada rasa pahit2 sikit kononnya.
Apapun kek ni memang sedap.
No comments:
Post a Comment