Hari ni kena paksa buat biskut dek putera puteri dua beradik ni. Bangun tido pagi2 dah tny.. nak buat kuih x? Lepas tu kejap2 masuk dapur tanya lagi. Akhirnya Norsi beralah. Buat biskut paling senang.
Biskut suji. Kebetulan ada minyak sapi berlebihan masa buat nasi tomato aritu. Nak buat biskut suji ni senang je. Tapi Norsi selalu lupa sukatannya. Kali ni letak kat sini supaya senang Norsi nak refer nnt.
Norsi guna minyak sapi 200 grm (tapi rasanya tinggal dlm 100-150 grm je sbb dh guna buat nasi tomato) yang dibiarkan pada suhu bilik. Campurkan dengan setengah cawan gula dan kacau sebati. Lepas tu masukkan 3 cawan tepung gandum. Uli sehingga menjadi doh yg lembut. Bulat2kan dan bakar. Camtu je. Tapi punyalah tawar biskut suji Norsi ni. Lain kali bila nk buat kena letak dlm secawan gula.
Apapun punya la seronok Sakinah dan Ikhwan buat biskut suji ni. Seronok dorang menggentel adunan bulat2 dan letak gula hiasan. Lepas dh bakar sakan juga dorang makan walaupun tawar. Hehe.
No comments:
Post a Comment